The Glebe Bandstand, Windermere

The Glebe at Bowness-on-Windermere, Cumbria is a large open space which sits overlooking Lake Windermere.  In 2003, South Lakeland District Council approached Chris Brammall to design a new public performance space as a centre piece to the popular recreational area. 

Design by Chris Brammall:

Inspiration for the design came from the surroundings and environment - particularly the trees around the Glebe and shores of the lake.  Skeletal like trees provide the two columns, whilst the roof follows the design of leaf form.  

Fabrication:

The main structure is made from 30mm corten plate, which has been hand-forged and formed into the tree structures.  The roof is made from 6mm Corten the top of which is finished with a liquid copper surface.  This has been allowed to patinate and adds protection to the structure.  The main structural beam between the two leaf forms has been specifically fabricated to take water away from the structure into a hidden down spout in one of the trees. The base has a framed outer ring with a resin bound surface of the main performance area.

Installation:

Chris Brammall was responsible for the delivery of the complete installation process including ground works.  The project took approx. 15 weeks to complete.  The bandstand is now one of the most recognized public realm pieces in the Chris Brammall portfolio. 

Dimensions: 9m diameter x 7.2m high

Back to Public Realm Contact Us