Brockhole Jetty Landing, Cumbria

Owned and operated by the Lake District National Park, Brockhole - The Lake District Visitor Centre - sits on the shores of Englands longest lake – Windermere.

The brief to Chris Brammall was to design and build a concept by Planit-ie to create a landing space for a new public jetty, incorporating a shelter/canopy and ticket booth (with services), railings and seating. This work was commissioned in 2010 as a key part of a travel plan to attract more visitors to Brockhole by sustainable means.

As main contractor, Chris Brammall was responsible for the design and build from groundworks to installation of the final structure. Due to the location of the landing space amongst ancient woodland, the project presented numerous challenges and was built with minimal disruption to the environment to the extent that the whole structure makes contact with the ground in only 19 places, avoiding root disturbance.

Materials used include steel and oak. Our work sits alongside pathways and traditional stonewalling to provide a landscape-sensitive area for passengers to disembark onto, or to enjoy the view from whilst waiting for their ferry.

The project was officially opened to the public in 2011 and went on to be crowned Winner in the 2012 Landscape Institute Awards for individuals and organisations whose vision leads the way in creating innovative and dynamic landscape. HM The Queen visited Brockhole and the new jetty in July 2013. http://www.lakedistrict.gov.uk/caringfor/policies/brockholedev/devpier

Back to Public Realm Contact Us